Louise Rost - Astmatiker

Jeg har haft allergi og astma i 18 år og tager dagligt 3 forskellige slags medicin. Ventoline, Zyrtec og Beconase.

Det har været specielt hårdt i år, da jeg ikke har kunnet undvære min medicin. Normalt plejer jeg at være medicinfri i vintermånederne, men ikke i år.

Jeg sover tit med flere puder i ryggen, fordi jeg ikke kan få vejret. Jeg vågner altid op med næsen stoppet og helt tør i halsen.

Jeg hørte om JIMCO og MAC500s og tænkte at jeg da kunne gøre et forsøg, men vidste godt, at det ligesom det meste andet ikke virker.
JEG TOG FEJL.
Vi satte maskinen til i soveværelset og gik i seng. Vores dreng vågnede kl. 03.00 og da vi havde været inde ved ham, gik det op for mig, at jeg trak vejret gennem næsen. Min mand slukkede for maskinen, for så var det jo fint for i nat. Da jeg vågnede næste morgen, havde jeg igen tæt næse.

Natten efter kørte maskinen fra 21.00-24.00. og igen fra 03.00-06.00. – Og jeg vågnede op som et nyt menneske.

MAC500s har kørt sådan lige siden.

Det er nu 4½ uge siden jeg har modtaget den og jeg har ikke taget min astmaspray siden. Det er helt fantastisk at vågne op uden tilstoppet næse. Tænk at det virkelig er rigtigt.

Jeg kan virkelig anbefale den til personer med luftvejs problemer.


Maria Thomsen - Mads på 1 år

​Bedre indeklima hjalp etårig ud af konstant sygdom

​​
Mads var ti måneder gammel, da han blev ramt af astmatisk bronkitis. En simpel løsning gjorde en ende på hverdagens konstante syge perioder, voldsomme hosteanfald og store doser medicin.​

Oppe på skabet i Mads’ værelse ligger en metalkasse på størrelse med en skotøjsæske. De nøgne metalflader ser ikke ud af meget, men under dem gemmer sig hemmeligheden bag de glade lyde af børneleg, der i dag breder sig i hele huset. For bare få måneder siden havde den nu toårige Mads ikke fysisk overskud til meget andet end at ligge i sengen. Mads var end ikke fyldt et år, da han vækkede sine forældre med langvarige hosteanfald så voldsomme, at de ofte endte i opkast. Lægerne konstaterede astmatisk bronkitis og medicinerede den lille dreng.
​​
– Det var hårdt at håndtere den melding fra lægen. Mads havde jo altid været en glad dreng, men sygdommen gjorde ham meget træt og fjernede hans lyst til at lege. På trods af en høj dosis medicin både morgen og aften blev han stadig syg igen og igen. Det trættede ham virkelig meget, fortæller Mads’ mor, Maria Thomsen.

​Maksimal dosis
I Mads’ enkelte gode perioder forsøgte Maria Thomsen i samråd med lægen at skære ned på medicinen. Hver gang blussede sygdommen øjeblikkeligt op og blev meget værre.
​​
– Helt rask blev han aldrig, men vi kunne holde sygdommen nede, hvis vi gav ham maksimal dosis medicin. Det bekymrede os, for det kan ikke være sundt for sådan et lille barn at få så meget medicin, mener Maria Thomsen.
​​
Astmatisk bronkitis er en diagnose, man primært giver børn i alderen nul til fire år. Sygdommen kommer oftest i forbindelse med en forkølelse eller influenza. Virusinfektionen sætter sig på bronkierne i lungerne, indsnævrer luftvejene og resulterer i vejrtrækningsproblemer, hoste og feber.

​Livsglæden vendte tilbage
Vendepunktet i sygdomsforløbet kom, da Maria Thomsen hørte om luftrenseren Jimco MAC500s, der skulle have en gavnlig virkning på en lang række sygdomme, herunder astmatisk bronkitis. Efter at have anskaffet en MAC500s oplevede hun på få dage en markant forandring i Mads’ helbred, humør og energi.
​​
– Han blev mere glad og havde lyst til at lege, løbe og grine. Han fik det simpelthen meget bedre. Det er fantastisk, at der ikke skulle andet til end en lille kasse, vi sætter i stikkontakten. Vi kunne simpelthen mærke, at luften var renere i hjemmet. Med luften renset for bakterier og virus kunne vi trappe ned for medicinen, uden det gjorde Mads syg, fortæller Maria Thomsen.


Jan Erik Jansen, Djursland

Efter mange hårde år med både KOL og lungekræft har Jan Erik Jansen i årevis været nødt til at sidde op, når han sov.

Det skulle en MAC500s kun bruge seks timer til at lave om på.

Alle kan forestille sig, hvilken befrielse det må have været for Jan Erik fra Djursland, da han for første gang i 15 år kunne lægge sig i sin seng og sove – uden den generende fornemmelse af at blive kvalt. For sådan havde det været hver eneste gang, han havde forsøgt sig med søvn i sengen.
Luftvejene blokerede, fik ham til at hoste og sendte ham tilbage i den lænestol, hvor han kun i bedste fald fik nogle få timers sammenhængende søvn. Lænestolen blev løsningen, og Jan Erik opgav næsten drømmen om en god, sammenhængende søvn, der ellers kunne give ham ny energi:

Luften renset på seks timer
​Når Jan Erik kigger på den lille grå metalkasse, der står og summer ganske svagt i hans stue, glæder han sig over, at den gav ham løsningen – og gav ham den gode søvn tilbage:

– Da apparatet var sat op, gik der kun seks timer, så kunne jeg gå ind og sove i min seng! Det er 150% ærligt og sikkert, konstaterer Jan Erik og fortsætter: – Det var dæleme skønt at komme til at ligge ned! Det havde jeg som sagt ikke prøvet i 15 år på grund af luften og især min KOL. Da maskinen kom i gang, kunne jeg altså nogle få timer efter lægge mig ned og sove, fordi den rensede luften. Den tog med det samme røg, mados osv., som du ikke kan lugte her længere.

”En sand guldgrube for mit helbred…”
Jan Erik vil gerne fortælle historien om sine positive oplevelser med MAC500s, fordi han håber, at andre kan lade sig inspirere og få glæde af den lille maskine:
– Jeg havde selv set en annonce for den i Hjemmet, hvor jeg får mine alternative ideer til behandling fra. Jeg skyndte mig at få bestilt maskinen, og siden har den været en sand guldgrube for mit helbred. Nu står den på en hylde her i min stue, og den lille grønne lampe lyser. Det viser mig, at den arbejder på at rense luften her, så jeg kan sove godt, slutter Jan Erik Jansen


Charlotte Nygaard, Vejle

Massiv tobaksrygning og minimum udluftning. Ikke en særlig god kombination for et hus. Det var da også med bekymrede miner hos venner og familie, at Charlotte Nygaard overtog sit – godt nok voldsomt tilrøgede – drømmehus. Men i dag er enhver røglugt forduftet.
​​
Da Charlotte Nygaards drømmehus blev sat til salg, var hun ikke i tvivl. Det hus skulle hun eje – uanset hvad.
​​
”Det stod til salg i over et halvt år, fordi alle, der så huset, blev overvældet af den massive lugt af grøn Cecil,” siger hun.

​Den daværende ejer af huset havde igennem 50 år røget massivt hver eneste dag. Charlotte og hendes familie kunne naturligvis godt lugte røgen, men de kunne også se noget andet. Nemlig de mange muligheder i det smukke hus fra 1965 med flot udsigt over skov og fjord ved Vejle.

Charlotte er journalist og har igennem sin karriere talt med mange spændende virksomheder, der har opfundet alt lige fra intelligente hospitalssenge over eldrevne skraldebiler til UV-C lys mod lugte og dårligt indeklima.
​​
Ingen hokus pokus her
”Jeg havde fornøjelsen at lave et portræt af virksomheden Jimco på Langeland, der ved årtusindeskiftet høstede EU’s miljøpris i kategorien renere teknologi. Virksomheden har som de førende på markedet udviklet en teknologi, der kombinerer UV-C lys til at udnytte naturens naturlige ozon. UV-C lyset forstærker ozonens naturlige funktion, der virker rensende på lugte og desinficerende over for fx skimmelsvamp. Og altså også over for tobaksrøg,” forklarer Charlotte og uddyber:
​​
”De fleste tror, det er noget hokus pokus og humbug, men det er så enkelt og naturligt, at det er helt rørende. Vi kan i hvert fald konstatere, at ved hjælp af MAC500s og dens storebror OZ1000 er røglugten helt væk.”

​Duften af tordenskrald
Mens MAC500s hjælper Charlotte og hendes familie med kontinuerligt at holde luften i huset frisk – fx er den også ganske velegnet, hvis der er stegt frikadeller eller fisk, som typisk kan hænge i luften i længere tid – fungerede storebroren OZ 1000 som kickstarteren til at rense luften i huset for tobaksrøg.
​​
”Vi havde OZ 1000 kørende i en time i hvert af de rum, der var tilrøget. Når den kører, må man ikke opholde sig i rummet, fordi ozon-niveauet er for højt til at opholde sig i. Da den ene time var gået, kom vi ind i rummet for at lufte den værste ozon ud, og røglugten var helt væk.”
​​
Hun forklarer, at lugten af ozon på ingen måde er ubehagelig. Den lugter på samme måde som luften uden for, lige efter der har været et stort tordenskrald og regnskyl.
​​
Godkendt af svigermors næse
”Jeg er meget taknemmelig for, at jeg var så heldig at støde på JIMCO, der forhandler maskinerne til privat brug, inden vi købte huset. Det har simpelthen reddet os for talrige afvaskninger og duftfriskere med alskens mere eller mindre behagelige dufte. Selv min svigermor, som er meget fintfølende over for blot den mindste tobaksrøg, må bøje sig i støvet for MAC500s,” lyder det med et smil fra Charlotte Nygaard.


Mærsk

​Containerskibene Arnold Mærsk og Mette Mærsk er typisk til søs i tre uger ad gangen.

​Med en danskproduceret luftrenser i kølerummene undgår besætningerne at måtte kassere mange fordærvede fødevarer årligt.

​Det godt 100.000 tons tunge containerskib Mette Mærsk er normalt på langfart i tre uger. Besætningen består af 14 faste medlemmer samt et varierende antal elever og andre, så ofte har skibet mindst 20 personer på kost ad gangen. Det kræver velfyldte kølerum; og her risikerer store mængder mad at fordærve under de lange sørejser.

– Vi har især haft problemer med frugt og grønt. Selv om man køber så friske varer som muligt, kan de under normale forhold ikke holde sig mere end godt to uger, forklarer Harald Aastrup, skibets maskinchef. Han har igennem sine mange år hos Mærsk på de fleste langfarter oplevet, at store mængder fordærvede fødevarer måtte kasseres. – Det er utrolig frustrerende at smide masser af rådne frugter og grøntsager ud, samtidig med at andre sulter. Desuden er det spild af penge, og besætningen må typisk leve med et begrænset udvalg af frugt og grøntsager under den sidste uges tid af sejladsen, siger han.
​​
Luftrenser forlænger holdbarheden
For nogen tid siden blev maskinchefen opmærksom på den danskproducerede luftrenser Jimco MAC500s, der ved hjælp af ultraviolet lys eliminerer vira, bakterier, svampe og gasser i luften.

– Jeg erfarede, at bl.a. storkøkkener, grønthandlere og supermarkeder anvender MAC500s til at forlænge især økologiske fødevarers holdbarhed. Det er muligt, fordi den fjerner ethylengas, der fremskyder frugt og grøntsagers modningsproces, fortæller maskinchefen. Efterfølgende blev MAC 500s forsøgsvis opsat i kølerummene på containerskibene Mette Mærsk og Arnold Mærsk, og effekten har ifølge Harald Aastrup været bemærkelsesværdig. – Med en luftrenser konstant kørende i hvert kølerum nedsættes koncentrationen af ethylengas så meget, at frugt og grøntsagers holdbarhed forlænges med omkring en til to uger. Dermed reduceres mængden af fordærvede varer til et absolut minimum, lyder det fra en tilfreds maskinchef, der oplyser, at rederiet efter de succesrige forsøg nu påtænker at indkøbe luftrensere til dets øvrige skibe.

​Har tjent sig hjem mange gange
De luftrensere, som benyttes på Mærsk-skibene, er ikke meget større end en “halv” skotøjsæske og koster godt 3.500 kr. + moms. Teknologien er udviklet af Jimco A/S i Rudkøbing, der producerer luft- og vandrensningsanlæg til kunder over hele verden.

Produktet har mange anvendelsesmuligheder. – MAC500s benyttes også til at fjerne lugtgener, skabe et bedre indeklima og forebygge luftoverført smitte. Således bruges den bl.a. i rygerum, storkøkkener og linneddepoter samt på sygehuse og plejehjem. Desuden er luftrenseren populær hos astma- KOL og allergiramte, hvor den eliminerer bl.a. skimmel og pollen.

På Mette Mærsk kan Harald Aastrup konstatere, at luftrenseren allerede har tjent sig hjem mange gange. – Allerede efter to langfarter havde vi opnået en besparelse, der er større end anskaffelsesprisen. Desuden sparer vi besvær og frustrationer, vi kan rationalisere vore fødevareindkøb, og bakteriekoncentrationen i kølerummet er blevet kraftigt reduceret. Så alt i alt er luftrenseren en rigtig god investering, vurderer han.


Socialpsykiatrisk Botilbud Roerskovsvej​

Passiv rygning et stadig stigende arbejdsmiljøproblem i bl.a. det socialpsykiatriske felt. Ikke-rygere udsættes dagligt for passiv rygning på vores arbejdsplads. Det er ikke usædvanligt, at vores brugere ryger mellem 20-60 cigaretter om dagen, såvel som en del af personalegruppen også ryger. Trods ventilation er det ikke muligt for ikke-rygere at undgå påvirkningen af de skadelige stoffer i luften.

Ved en test af en ikke-ryger er der fundet stoffer svarende til et forbrug på 10 cigaretter dagligt. Vi har også oplevet, at gravide på vores arbejdsplads er blevet sygemeldt pga. det røgfyldte miljø.

Det er bekymrende, at ikke-rygere udsættes for en så massiv påvirkning, og det er umiddelbart uoverskueligt, hvilke menneskelige og økonomiske konsekvenser det på længere sigt kan få, såfremt vi ikke gør noget nu.

Umiddelbart vil det være en naturlig konsekvens at lave et totalt rygeforbud på fællesarealerne, men det løser ikke hele problemet. Vi har forsøgt at lave rygerum i nogle fællesgange, som også fungerer som mellemgang mellem bo-enhederne. Det betyder, at personalet er nød til at benytte disse, for at komme fra en bo-enhed til en anden. I brugerens egen lejlighed må der selvfølgelig ryges, og her foregår en stor del af kontaktpersonarbejdet.

Grundet ovenstående har vi søgt efter løsninger på problemet, og har fundet frem til en kompaktrenser MAC500s, der ser ud til at løse et væsentligt problem – passiv rygning. Kompaktrenseren indeholder en uv-c og ozon lampe, der nedbryder de skadelige stoffer fra cigaretrygning og omdanner dem til ilt og vand, såvel som den også fjerner lugtgenerne. Vi bad om at få testet kompaktrenseren af BST inden vi købte den, da vi var bekymrede for, om indholdet af ozon i luften kunne være skadeligt. Testresultatet viste at ozonindholdet i luften lå langt lavere en den laveste grænseværdi i opholdsrum.

Det har i forhold til dyre ventilationsanlæg – som alligevel ikke løser problemet – været en billig og effektiv løsning at anskaffe nogle MAC500s.

Sikkerhedsudvalget er orienteret om de problemstillinger vi står i, og den løsning på problemet vi her på Roerskovsvej er nået frem til.


Juvelhuset, Herlev Kommune

​I Juvelhuset, som er et socialpsykiatrisk botilbud i Herlev Kommune, har vi brugt i mange år, nu.

Netop i vort område kan cigaretrøg være en belastning, og man blev hos os udsat for en hel del passiv rygning i fælles arealer og på gange. Et problem som var et emne på de fleste personalemøder, hvor det blev besluttet at vi ville gøre noget ved problematikken

Det at finde den bedste og mest effektive løsning er lidt af en jungle at begive sig ind i, noget vi fandt ud af hurtigt.

Vi forsøgte flere løsninger på at få renset luften i huset, dog uden den store succes. Enten var brugen forbundet med støj, eller også var der kun ringe effekt af den brugte løsning. Helt tilfældigt, og i et helt andet sammenhæng, stødte vi på JIMCO’s løsning, som vi mente var endnu et forsøg værd. Vi fik maskiner på prøve, som vi stillede op i et par boliger.

Efter ganske få dages brug, blev det bemærket at de boliger vi havde stillet maskinerne op i, mærkbar havde fået en forbedret luftkvalitet. Efter nogle uger havde vi en evaluering af effektiviteten, og det blev besluttet at vi ville opstille en MAC500s hos rygerne i huset. Nu er husets luftkvalitet mærkbart forandret!

En yderligere gevinst var, at vi fandt ud af at vi, hvis vi opstillede en maskine i vort depot for frugt og grønt, undgik størstedelen af svampeangreb på varerne.


Ældreplejen i Aarhus Kommune

​Dette på basis af leder- og medarbejdertilbagemeldinger efter en prøveperiode.

Det var tilbagemeldinger som:

​​Fra en arbejdsmiljøleder i plejehjem:

  • Røg lugt trænger ikke ud fra lejlighed til fællesrum.
  • Tøj lugter ikke af røg, selv efter man har befundet sig i 1 time i rygerlejlighed.
  • ​Medarbejdere som er astmatikker oplever væsentlig mindre gener.
  • ​Medarbejdere oplever generel mindre røg gener hos borger der er ryger.
  • ​Borgere som selv ryger oplever mindre røggener i kraft af mindre hoste.
  • ​Pårørende til ryger oplever røggenerne er væsentlig mindre.

​Efter afprøvnings perioden er stoppet, efterspørger mange apparatet

Og fra hjemmeplejen:

  • ​Lugt af gammel røg / urin betydeligt forbedret – man fornemmer tydelig forskel – den tunge lugt er væk
  • ​Hjulpet rigtig meget hos storryger- hvor den har stået 14 dage. Prøvet den i urinlugtende hjem også, hvor den også gjorde stor positiv forskel

​Står i et hjem hvor begge ægtefæller storryger – der er dårligt udluftning. Begge ægtefæller bemærker at de ikke har hovedpine længere og at luften i hjemmet er blevet markant bedre. Noget hjælperne også har bemærket og sat stor pris på

​​Senere har vi mere end 4-dobbelt sortimentet, da medarbejderne har været yderst tilfredse med de først indkøbte rensere

​Som med enhver anden teknologi er der visse forudsætninger, der skal være opfyldt for det gode resultat i praksis. Iagttages disse, gør renseren en kæmpeforskel i borgers hverdag og i hjælpers arbejdsmiljø

​Med venlig hilsen​
Thomas Prahl
Konsulent​
Strategi & Udvikling
Arbejdsmiljø- og Sygefravær
Sundhed og Omsorg
Aarhus Kommune


Demensdagcentret Rytterkasernen

​På Demensdagcentret Rytterkasernen er rygning et must for en del af brugerne. For at opnå dispensation fra rygeforbuddet i offentlige bygninger har man investeret i en luftrenser, der forbedrer indeklima og arbejdsmiljø ved; -At reducere virus, bakterier, skimmelsvampesporer samt diverse “lugte”

​Rytterkasernen i Odense tilbyder dagaktiviteter for demensramte ældre med egen bolig. Da mange af brugerne ryger, fik rygeforbuddet i offentlige bygninger en blandet modtagelse hos personalet. På den ene side var man klar over, at den ofte tætte tobaksrøg i aktivitetlokalerne på virkede indeklimaet og arbejdsmiljøet – men omvendt var man også klar over, at flere brugere ikke længere ville benytte institutionen, hvis ikke de måtte ryge. Det satte ifølge aktivitetsmedarbejder Anne Hansen tanker i gang hos personalet.

– En del af os kan ikke tåle røg; men omvendt stod det hurtigt klart, at en række brugere ville komme her mindre eller slet ikke, hvis ikke de måtte ryge. Som en plejehjemsforebyggende institution, der udfylder en vigtig rolle for demente og ofte ensomme ældre, vil vi gå langt for at fastholde vore brugere, så i tiden op til rygeforbuddets ikrafttrædelse gjorde vi os store anstrengelser for at finde en løsning, siger hun.

Luftrenser løste problemet
Dagcentrets personale vidste, at det var muligt at opnå dispensation fra forbuddet på samme måde som eksempelvis psykiatriske afdelinger. Imidlertid ville det kræve, at særlige forholdsregler blev taget for at dæmme op for rygningens negative påvirkning af indeklimaet. – Skulle vi opnå dispensation, måtte vi finde en teknisk løsning, der kunne afhjælpe de gener og risici, som rygningen forårsager hos ikkerygere. Efter at have undersøgt markedet fandt vi frem
til luftrenseren Jimco MAC500s, som allerede dengang blev benyttet af mange institutioner, forklarer Anne Hansen.

Luftrenseren, som personalet blev præsenteret for, er på størrelse med en skotøjsæske og koster godt 3.500 kr. + moms. Ved hjælp af ultraviolette stråler forbrænder den bl.a. virus, bakterier og svampe i luften. Teknologien er patenteret af Rudkøbing-virksomheden Jimco A/S, der udvikler og producerer luft- og vandrensningsanlæg til kunder over hele verden; og MAC500s anvendes bl.a. i rygerum, storkøkkener og linneddepoter samt på sygehuse og plejehjem. Desuden benyttes produktet i private hjem, hovedsagelig hos astma- og allergiramte, hvor det eliminerer bl.a. skimmel og pollen, samt hos supermarkeder og grønthandlere, hvor luftrensere reducerer bakteriekoncentrationen og derved forlænger især økologiske fødevarers holdbarhed.

Skeptisk i starten
​Anne Hansen lægger ikke skjul på, at selvom produktet benyttes i mange institutioner, var hun skeptisk, da hun først blev præsenteret for MAC500s. – Vi tvivlede på, om maskinen virkelig kunne fjerne røggenerne; men efter at have fået den demonstreret var vi ikke i tvivl. Med luftrenseren tændt kan to personer ryge i vores opholdsstues rygehjørne, uden at det kan lugtes eller mærkes af andre, der opholder sig i rummet, siger hun.

Hos Rytterkasernen lægger man også vægt på, at luftrenseren afhjælper diverse lugtgener, og at den ifølge laboratorietests kan modvirke infektioner og smitteoverførende vira. Dette er alt sammen muligt, fordi den luft, der passerer igennem maskinen, desinficeres. Dermed dræbes bakterier. – Ofte er mange mennesker ad gangen samlet i opholdsstuen, og samtidig er ældre i kraft af nedsat immunforsvar typisk mere modtagelige over for forkølelse, influenza og infektioner. Derfor er det væsentligt, at luftrenseren skaber et bedre indeklima og reducerer smittefaren – ikke mindst i en tid, hvor man konstant hører om Influenza A, forklarer Anne Hansen. Ifølge aktivitetsmedarbejderen har såvel brugere som personale glæde af luftrenseren. – Vi har fastholdt borgere, som ville blive meget ensomme, hvis ikke de kom her tre gange ugentligt – og det uden samtidig at udsætte brugere og personale for gener og helbredsrisici. Samtidig har vi fået et generelt bedre indeklima og forebygger luftoverført smitte, så alt i alt er vi godt tilfredse, slutter hun.​


Hotel Villa Gulle

​I adskillige år har jeg været den glade ejer af en Jimco MAC500s luftrenser.

​Luftrenseren har sit daglige virke her i receptionen, som er tæt forbundet med køkken og restaurantarealet.

​Jeg tænder den som regel om aftenen, og har samtidig et vindue let på klem.

​I nattens løb renser den famøse maskine da hele området for tung og dårlig lugt.

​- Specielt når jeg laver kogt torsk og klipfisk eller stegt flæsk er det dejligt, at MAC500s luftrenser hjælper mig af med den efterfølgende lidt ubehagelige lugt.
​​
Om morgenen træder den helt specielle lugt fra maskinen tydeligt frem, men den afhjælpes blot ved at åbne et vindue, og den der straks borte.
​​
Det sker, at gæsterne ryger på værelserne, hvilket ikke længere er tilladt.

​-Skulle de flinke gæster imidlertid have overset forbuddet og røget, anbringes MAC500s luftrenser i værelset og hjælper os af med røglugten.

​Såfremt gæsten har boet der længere tid, er det dog en svær opgave, med den lille model.

​Gulle Simonsen
​Indehaver
​Hotel Villa Gulle
​Østervoldgade 44
​5800 ​Nyborg